Hændelser fra Valby for 60 år siden

Modstandsfolk ved Gammel Jernbanevej 23, maj 1945

Et par begivenheder fra min bamdom aldrig i min optik fandt en egentlig afslutning, men måske kan i så hjælpe med at slå den endelige streg?

Den første begivenhed er fra besættelsestiden. Egentlige bombninger fra luften ødelagde Christianshavn og Islands Brygge – og så naturligvis Shellhuset og “Den franske skole”. Men aldrig Valby – og så dog alligevel.
Engang i besættelsens begyndelse kom min far hjem og fortalte, at der var faldet en bombe ned i en ejendom på Vestbanevej. Jeg mener at huske, han i den anledning tog mig – der må have været en 5-6 ar – med på cyklen derop og jeg husker ganske tydeligt en masse mennesker – og så et hul i loftet i den øverste lejlighed i en ny ejendom. Men hvad var det egentligjeg oplevede? Begivenheden må have fundet sted i sommeren l94l-42-eller -43 og jeg mindes der blev talt om, at en plakatfuld tysk flybesætning havde tabt en uarmeret bombe ned i ejendommen på Vestbanevej. Hvad er mon den rigtige historie ?

Et par år efter befrielsen blev jeg og min gode ven Finn Johannessen ulveunger i KFUM. Møderne blev holdt i kæideren til,”Borgen” på Gammel. Jernbanevej og da vi blev gamle nok, kunne vi kalde os KlUM-spejdere med patruljerum i et faldefærdigt hus bag selve “Borgen”. Nede i kælderen opbevarede vi vores lejerudstyr- telte, køkkengrej o.s.v, men det der var særlig interessant var en tremmedør med en solid hængelås, der spærrede for indgangen til en gang. Vores patruljefører havde ved en lejlighed fået fingre i nøglen og bevæbnet med vores spejderlygter og et kompas trængte vi ind i denne – for os hemmelige – løngang. En enkelt led at klausfiofobi og trak sig hurtigt tilbage men os andre fortsatte vores opdagerfærd. Jeg aner ikke hvor langt vi nåede ind i den gang – måske 25 meter måske mere end 100 meter. Men på et tidspunkt kunne vi ikke komme længere fordi gange var blokkeret af murbrokker – faldet sammen? – og vi måtte vende om. Tilbage i patruljerummet og bevæbnet med Politikens kortbog over København kom vi frem til, at gangen havde retning mod Søndermarken – og Frederiksberg Slot? Det blev hurtigt til en løngang fra slottet og til Valby. Men er det mon en forklaring, der holder vand?

Egon Lind.

1 Kommentar

Kommentarerne er lukkede.