Gadefilm – fotoregistrering af Valbys gader


Eksempel på gadefilm: Asta Nielsen Strædet og nærliggende smutveje. Gadefilm. 12. april 2021

For flere eksempler: Se websiden Gadefilm – galleri

I foråret 2021 blev der i regi af Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv iværksat et projekt med systematisk fotoregistrering af alle gader i Valby i 2021. Formålet er at skabe en historisk billeddokumentation. Dokumentationen kommer til at udgøre en reference, hvor man nemt kan slå op hvordan der så ud et bestemt sted på en bestemt vej i 2021. Optagelserne er afsluttet, men p.t. er kun en mindre del af filmene gjort offentligt tilgængelige.

Fotoregistreringen er mestendels sket fra cykel, hvor der blev filmet med et kamera af typen DJI Osmo Pocket 2 monteret på en cykelhjelm. Kameraet gør det teknisk muligt – og overkommeligt – at få stabile optagelser af en gades udseende – en gadefilm.

Denne webside er den centrale hjemmeside for projektet.

Eksempler på gadefilm

Foreløbig (august 2023) er 17 gadefilm offentligt tilgængelige. Flere kommer til efterhånden. Du kan se et enkelt eksempel herover, og en række yderligere eksempler på websiden Gadefilm – galleri

Adgang til gadefilm

Alle offentligt tilgængelige gadefilm kan søges frem via vores Arkivdatabase. Hvis du blot angiver søgeordet “gadefilm” vil du få en liste over samtlige gadefilm (ordet optræder både som emneord og som en del at titlen på hver film).

Hvis du bruger søgemuligheden “Alle ordene” og skriver “gadefilm” samt et gadenavn vil du som resultat få gadefilm vedrørende pågældende gade – for så vidt at der er nogen.

Du kan også bruge en Google søgning. Søg f.eks. på “youtube gadefilm asta nielsen” for at finde gadefilm vedr. Asta Nielsen Strædet.

Kvalitet og brug af optagelserne

Den kvalitet af gadefilmene, man oplever på YouTube anhænger af den internetforbindelse man har. Filmen er uploadet i HD-kvalitet.

Man kan frit bruge optagelserne, men med reference til Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv. Arkivet har versioner af filmene, der er i bedre kvalitet end på YouTube, så ved seriøs brug af optagelserne bør man kontakte arkivet.

Videooptagelserne er fra offentligt tilgængelige områder. Vi har absolut ingen intentioner om at krænke nogens privatliv. Såfremt du ønsker noget indhold fjernet/sløret kan du kontakte arkivet. Se Kontakt.

Tips om at se gadefilm på YouTube

Man kan sætte afspilningen på pause med et tryk på mellemrumstangenten eller med et museklik. Et ekstra tryk starter den igen.

Man kan let ændre afspilningshastigheden på en YouTube video. I YouTube findes forneden til højre en ikon som ligner et tandhjul. Klikker man på tandhjulet får man mulighed for at øge hastigheden til det dobbelte eller mindske den til en fjerdedel af det normale – samt til hastigheder ind imellem.

Hvis man ønsker sig endnu større afspilningshastighed er det også muligt. Man må da installere en udvidelse til sin browser. Til Google Chrome kan man f.eks. installere “Youtube Playback Speed Control”. Når den er installeret kan man med tastetryk (plus og minus) øge, henholdsvis sænke hastigheden. Et tryk på * (stjerne) nulstiller til standardhastighed.

Note: Man kan i Chrome installere udvidelser ved at vælge “Tilpas Google Chrome” > “Flere værktøjer” > “Udvidelser”.

Værd at vide

Gadefilmene fra 2021 er optaget i en tid med corona-restriktioner. På mange arbejdspladser foregik arbejdet hjemmefra, og en del butikker var nedlukkede. Derfor er trafikken væsentligt mindre end i normale tider.

Hvordan optages gadefilm?

En video på 3 minutter forklarer teknikken i forbindelse med optagelse af gadefilm.