Historisk tilbageblik på Vigerslevs gårde mv.

Huset ved Gadekæret i Vigerslev, 1890

Et manuskript med en guldgrube af viden om Vigerslev

Igennem et langt liv har Niels Valentin Nielsen – æresmedlem i Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv – samlet lokalhistorisk viden om Vigerslev. Han har samlet billeder og malerier, og har gennemført talrige interviews med beboere i Vigerslev.

Over årene har han skrevet en del artikler i årsskrifterne for Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv. Nogle af “historierne” på Arkivets hjemmeside stammer fra Niels Valentin Nielsen (bl.a. Gennem Vigerslev i 1936; Kirkestierne fra Valby gennem Vigerslev til Hvidovre).

Vi har for nylig fået lov at indlemme et manuskript fra hans hånd i Arkivets samlinger. Det drejer sig om et historisk tilbageblik på Vigerslevs 9 gårde samt ca. 30 andre bygninger i Vigerslev. Det indeholder et supplement, som tager udgangspunkt i malerier mv. af nogle af de omtalte bygninger.

Vigerslevs gårde var: Vigerslevgård ,Gl. Østensgård, Landlystgård, St.Vigerslevgård, Søholmegård, Danshøjgård, Hansstedgård, Harrestrupgård, Ny Østensgård.

Gårdene har givet navn til mange af nutidens stednavne. Hvis du er nysgerrig efter at se hvad der ligger til grund for stednavnene, så tag et kig i manuskriptet. Du finder det via Arkivdatabasen, hvor det kan hentes som pdf-fil. Link: https://valbylokalhistorie.dk/arkivdatabase-soegning/?action=get_details&id=12414

Et udpluk af bygninger omtalt i manuskriptet:

Huset ved Danshøjen, Huset “Højsager”, Banevogterhuset, Vigerslev Smedje, Vigerslev Gadekær, Huset ved Gadekæret, Flaskekroen, Vigerslev kro, Sprøjtehuset i Vigerslev.

Om manuskriptet: Du kan bruge op imod hundrede forskellige emneord til at søge manuskriptet frem via Arkivdatabasen. Et unikt emneord er “briketfabrik“, fordi historien bag briketfabrikken i Vigerslevstræde fortælles i manuskriptet.

Billedet øverst viser “Huset ved Gadekæret” i 1890. Det lå ved Vigerslev Gadekær, nær nutidens “Bjørn E. Byggemarked. Der boede familier i huset til 1930, men derefter blev det revet ned.