Aktuelt: Valby gamle smedje er truet

Smedjen i 1999. Foto: Hans Otto Lindgreen.

Smedjen ligger på Valby Langgade bag ostebutikken, over for Irma.

Se også: Derfor skal smedjen bevares

Ejeren – fagforeningen BJMF – ønsker at få lov til at rive smedjen ned, når de vil bygge nyt i området ved Mølle Alle. Et forslag til lokalplan har været i høring. Høringsfasen er afsluttet 28. oktober 2020. Derefter har der været en politisk proces i gang. I maj 2021 er smedjens skæbne stadig ikke afklaret. Der er dog håb om at den kan bevares. Læs herunder.

Smedjen skal bevares. Det er den sidste bygning, der viser os, hvordan husene så ud i den gamle Valby landsby.

Bygningen har rummet den klejnsmedje, som fremstillede urskiven på Københavns Rådhus omkring år 1900 – og også den udgave, som blev brugt i den Olsen-Banden-film, hvor Egon og Benny kravler rundt på rådhusuret.

STOP NEDRIVNINGEN

Forslaget til lokalplanen har været i høring, og der er kommet et stort antal indsigelser imod nedrivningen af smedjen. Det er op til politikerne at beslutte, om den endelige lokalplan kommer til at betyde nedrivning af smedjen.

Vi tog kontakt til politikerne i kommunens Teknik- og Miljøudvalg inden et møde den 18. december 2020. Vi havde også foretræde for udvalget og fremlagde ny dokumentation vedr. smedjen. Udvalget sendte efter mødet sagen retur til forvaltningen og bedt den undersøge en række forhold nærmere, herunder smedjens bevaringsværdi.

Fire partier har i referatet af mødet afgivet protokolbemærkninger der støtter bevarelsen af smedjen, og andre partier virker også i et eller andet omfang positive over for bevarelsen. Udvalget behandler sagen igen i det nye år.
Link: Teknik- og Miljøudvalget

Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv har ført an i kampen for at bevare smedjen. Se

Andre links om smedjen:

Presseklip:

Fotos af smedjen fra forskellige år

Herunder: højreklik på et billede for at få mulighed for at se en større udgave.
Se også uddybning: Derfor skal smedjen bevares

Derfor skal smedjen bevares

Se også: Valby gamle smedje er truet Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv ønsker, at den gamle smedje Valby Langgade 55 ...
Læs Mere