Valby gamle smedje

Smedjen ligger på Valby Langgade bag ostebutikken, over for Irma. Smedjen i 1999. Foto: Hans Otto Lindgreen.

9. maj 2022 har kommunens Teknik- og Miljøudvalg enstemmigt besluttet at smedjen er bevaringsværdig. Artiklen herunder fortæller om udviklingen før denne beslutning blev truffet.

Ejeren – fagforeningen BJMF – ønsker at få lov til at rive smedjen ned, når de vil bygge nyt i området ved Mølle Alle. Et forslag til lokalplan var i høring i efteråret 2020. Derefter har der været en politisk proces i gang.

I september 2021 har Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv skrevet til overborgmester Lars Weiss for at gøre opmærksom på, at Valbys gamle smedje er en perle, som bør stå på hans liste over de bygninger, det er vigtigt at bevare. Han har nemlig i sommeren 2021 meldt ud, at han vil prioritere bevarelse af historiske bygninger og områder i København.
Se vores brev til overborgmesteren (september 2021)

Vi har sidenhen spurgt kommunen, om man kan få revurderet bevaringsværdien af bygningen, og det er man gået ind på. Vi har sendt noget nyt materiale til kommunen, og så håber vi, at det vil hjælpe os med sikre bevarelsen af smedjen.

Læs mere herunder.

Smedjen skal bevares. Det er den sidste bygning, der viser os, hvordan husene så ud i den gamle Valby landsby.

Bygningen har rummet den klejnsmedje, som fremstillede urskiven på Københavns Rådhus omkring år 1900 – og også den udgave, som blev brugt i den Olsen-Banden-film, hvor Egon og Benny kravler rundt på rådhusuret.

STOP NEDRIVNINGEN

Forslaget til lokalplanen har været i høring, og der er kommet et stort antal indsigelser imod nedrivningen af smedjen. Det er op til politikerne at beslutte, om den endelige lokalplan kommer til at betyde nedrivning af smedjen.

Vi tog kontakt til politikerne i kommunens Teknik- og Miljøudvalg inden et møde den 18. december 2020. Vi havde også foretræde for udvalget og fremlagde ny dokumentation vedr. smedjen. Udvalget sendte efter mødet sagen retur til forvaltningen og bedt den undersøge en række forhold nærmere, herunder smedjens bevaringsværdi.

Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv har ført an i kampen for at bevare smedjen. Se

Andre links om smedjen:

Presseklip:

Fotos af smedjen fra forskellige år

Herunder: højreklik på et billede for at få mulighed for at se en større udgave.
Se også uddybning: Derfor skal smedjen bevares

Derfor skal smedjen bevares

Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv ønsker, at den gamle smedje Valby Langgade 55 bliver bevaret.Det gør vi, fordi bygningen i ...
Læs Mere